4 sierpnia 2012

Przecier pomidorowy.

Przecier pomidorowy wykonany przez nas jest na pewno o wiele bardziej zdrowy, niż kupione koncentraty w sklepie, które mają pełno konserwantów ;)

Potrzebne składniki :
  • Pomidory
  • Łyżka soli
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
  1. Umyte pomidory kroimy na małe kawałki.
  2. Pomidory koktajlowe zostawiamy w całości.
  3. Całość rozgotowujemy.
  4. Przeciew wlewamy do cedzaka.
  5. ,,Ucieramy" pomidory tłuczkiem, aż zostaną same skórki.
  6. Dodajemy łyżkę soli i 2 łyżki cukru, mieszamy.
  7. Wlewamy do słoików.
  8.  Zagotowujemy 15 minut i pozostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !

3 komentarze:

  1. O to jest pomocna rzecz, jak mieć w domu własnej roboty pyszny przecier!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej, że i tak nie ma co robić z nadmiarem pomidorków ;)

      Usuń
  2. właśnie mam 10 litrów pomidorów koktajlowych i zrobię przecier wg Twojego przepisu. dzięki!

    OdpowiedzUsuń