7 września 2012

Kluski lane.

Dziś postanowiłam do sosu myśliwskiego przyrządzić kluski lane. Uwielbiam je ;)



Potrzebne składniki:
  • 2 jajka,
  • szczypta soli, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 2,5 szklanki mąki 

 Sposób wykonania:
  1. Wbijamy 2 jajka do miski.
  2. Wlewamy szklankę mleka.
  3. Dodajemy 2,5 szklanki mąki.
  4. Mieszamy.
  5. Wodę zagotowujemy, dodajemy soli, wrzucamy kluski.
  6. Przed końcem dolewamy szklankę wody, wtedy będą takie twardsze.
  7. Odcedzamy i polewamy kluski zimną wodą.
  8.  Wykładamy na talerz ;)

Smacznego !

24 komentarze:

  1. Ja też uwielbiam lane kluchy:) Proste, szybkie i smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ich nigdy nie jadłam w takiej wersji. Zawsze na słodko. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam - a ni na słodko, ani na wytrawnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na słodko nie jadłam, zawsze z jakimś mięsnym sosem, czasami w jakiejś zupie dla dzieci:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O! babcia mi zawsze robiła takie kluski, mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, dawno takich nie jadłam! Muszę to zmienić. Twoje wyglądają bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  7. juz mysle z czym je jutro podac he he ale smakowicie wygladaja :))

    OdpowiedzUsuń
  8. oooo mammmmooooo smak mojego dzieciństwa:) Tyle, że u ans zawsze kluski były do zupki, albo na słodko z mlekiem!

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis ! Apetycznie.

    http://bezlikrozkoszy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiamm ! zapraszam na rozdanie

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno nie jadłam :) Pysznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmmm ale pysznie wyglądają takie robiła w dzieciństwie moja babcia smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń