30 września 2012

Pączki bez nadzienia z ciasta drożdżowego.

Pączki bez nadzienia zawsze jadłam u mojej cioci. Są doskonałe dla niejadków, którzy nie lubią tych nadziewanych.




Potrzebne składniki:
  • 4 jaja,
  • szczypta soli, 
  • cukier waniliowy,
  • 1kg mąki,
  • 1/2 kostki tłuszczu,
  • 2 szklanki mleka,
  • 10 dag drożdży, 
  • szklanka cukru, 
  • cukier puder, 
  • olej 

Sposób przygotowania:
  1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe według przepisu - klik
  2. Bierzemy trochę ciasta.
  3. Wyrabiamy w ręce, tworząc kulę.
  4. Smażymy w rozgrzanym oleju.
  5. Wykładamy na papierowy ręcznik.
  6. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !

20 komentarzy:

  1. smacznego! :)))

    zjadłabym takiego pączka!

    OdpowiedzUsuń
  2. z nadzieniem, czy bez - zjem każdego pączka :D pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja nie jestem fanką pączków. Z nadzieniem nie znoszę, a bez nadzienia zjem, ale nie mogą mieć lukru:P Na Twoje z cukrem pudrem bym się skusiła:) Wiem wiem wybredna jestem:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z lukrem też nie lubię, bo za słodkie, bez pycha ;)

      Usuń
  4. Zjadłabym..dawno nie robiłam..

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie ładne okrągłe :) przypomniało mi się zawołanie sprzedawców pączków na plaży "jeden pączek, drugi pączek i już skaczesz jak zajączek" hah :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio śniły mi się pączki taką miałam na nie ochotę ,uwielbiam takie prawdziwe bez nadzienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam pączusie jutro kupię potrzebne składniki w Lidlu i takie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowe pączki, pycha, moja babcia zawsze piekła je w tłusty czwartek :) A dla obniżenia temperatury oleju wrzucała co jakiś czas pokrojone w plastry ziemniaki i były domowe chipsy, które zawsze wolałem od pączków ;)

    OdpowiedzUsuń