9 września 2012

Powidła śliwkowe bez mieszania.

Tym razem przedstawiam Wam powidła śliwkowe bez mieszania :)



Potrzebne składniki:
  • 3kg śliwek,
  • 3 łyżki octu,
  • szklanka cukru 

Sposób wykonania:
  1. Śliwki wydrążamy.
  2. Wkładamy do garnka.
  3. Dodajemy 3 łyżki octu.
  4. Dosypujemy szklankę cukru.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin, nie gotując.
  7. Nie mieszamy, zagotowujemy bez mieszania i zostawiamy na bardzo małym ogniu na 6 godzin odkryte.
  8. Powidła są gotowe po 6 h gotowania.
  9. Wkładamy do gorącego słoika, obracamy na 5 minut.
  10.  Odwracamy do góry dnem i gotowe :)
Smacznego !

4 komentarze:

  1. Domowe powidła... Mm, uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wczoraj się nimi zajadałam ;)

      Usuń
  2. Czekam na te "prawdziwe" jesienne węgierki i wypróbuję Twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń