7 listopada 2012

Grzyby suszone.

Nadszedł czas na grzybki suszone, które można zaś użyć np. do bigosu, sosu grzybowego :)

Grzyby suszone.


Potrzebne składniki:
  • Grzyby - maślaki i podgrzybki.

Sposób wykonania:
  1. Grzyby czyścimy, obieramy i kroimy w dość duże kawałki.
  2. Natykamy na nitkę, zawiązujemy z obu stron.
  3. Wkładamy do nagrzanego piekarnika między 50-70st.
  4. Nie domykamy do końca piekarnika. Grzyby trzymamy tak długo, aż będą wysuszone.

Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Mniami, przesmacznie te grzybki się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez suszę, ale raczej koło kuchenki wieszam i czekam ok. 2 tygodni :) A później miele w młynku do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie zbieram grzybów, nie mam do tego talentu ( raczej rozdepczę niż coś znajdę ) i tym samym nie suszę, ale moja mama to po prostu grzybowa holiczka - wstaje w sezonie codziennie o 5 rano by wyskoczyć na grzyby :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brawa dla mamy, ja bym się chyba nie zmusiła ;)

      Usuń