5 grudnia 2012

Kurczak z piekarnika bez folii.

Uwielbiam kurczaka z piekarnika. Ma taką chrupiącą skórkę i jest bardzo aromatyczny w smaku ;) Tym razem wersja bez folii aluminiowej.


Potrzebne składniki:
  • Kurczak,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • przyprawy do kurczaka, jakie kto ma ;) ,
  • papryka słodka i ostra 

Sposób wykonania:
  1. Kurczaka myjemy, układamy na blacie.
  2. Nacieramy przyprawami z obu stron.
  3. Wkładamy do miski i zostawiamy na noc w zimnym.
  4. Blachę smarujemy olejem.
  5. Układamy kurczaka.
  6.  Pieczemy ok. 45 min. w 200 st., zaś odwracamy kurczaka , pieczemy z 15 min. , znowu odwracamy i kolejne z 15-20 min, aż do miękkości.
Smacznego !

22 komentarze:

  1. Ja zwykle robię kurczaka w folii ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, ale Dziewczyny poleciły mi bez to postanowiłam spróbować ;)

      Usuń
  2. Narobiłaś mi smaka i tyle :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dostałam od koleżanki świetny przepis na kurczaka z piekarnika z ryżem i cebulą , musze go wreszcie wypróbowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nasza babcia robi pdobny ale jeszcze na noc zalewa go jogurtem do tych przypraw: skórka i tak się przypiecze a jest sam w sobie bardziej soczysty i delikatny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chrupiącą skórką, idealne. Obserwuję Twojego bloga i nadziwić się nie mogę skąd masz tyle czasu na czytanie i gotowanie :)
    Zapraszam tez do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota, do tego jeszcze pieczone ziemniaczki i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń