23 grudnia 2012

Pierogi z kapustą i grzybami.

Pierogi z kapustą i grzybami to mój debiut :D

Pierogi z kapustą i grzybami.



Potrzebne składniki:
  • kapusta kwaszona,
  • grzyby suszone, 
  • jajko, 
  • masło, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • jajko, 
  • cebula, 
  • mąka, 
  • olej, 
  • śmietana 


Sposób wykonania:
  1. Cebulę przesmażamy z masłem.
  2. Dodajemy suszone grzyby namoczone dzień wcześniej. Przesmażamy.
  3. Przekręcamy przez maszynkę.
  4. Dodajemy 2 łyżki śmietany do ostudzonego farszu i mieszamy.
  5. Przygotowujemy ciasto na pierogi - klik.
  6. Rozwałkowujemy.
  7. Wykrawamy maszynką do robienia pierogów kółko.
  8. Nakładamy farsz.
  9. Maszynką sklejamy.
  10. Wrzucamy do gotującej osolonej wody, gotujemy do 2-3 minut po wypłynięciu.
  11.  Polewamy skwarkami z cebulką. 
Smacznego!

12 komentarzy:

  1. ja robię ciasto na pierogi bez jajka, wychodzi wtedy mniej twarde i bardziej delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczny ten Twój debiut...mnie tam się nie chce nigdy maszynką, palcami idzie raz dwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ładnie wyszły:)
    już nie mogę doczekać się jutra:) u nas też będą:D

    OdpowiedzUsuń
  4. ja w tym roku poszłam na łatwizne i kupiłam gotowe,ale pyszniutkie będą u teściowej:) nie widać,że to debiut!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny i smaczny debiut:) Gratuluję:)

    OdpowiedzUsuń