22 gru 2012

I kolejna smaczna ryba, tym razem według przepisu Magdy Gessler z małymi modyfikacjami, które zaczęrpnęłam od Helki


Potrzebne składniki:
  • filet z tilapii,
  • cebula,
  • pomidory,
  • olej,
  • por, 
  • wino białe,
  • mąka,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pietruszka,
  • seler, 
  • cukinia ( kabaczek)  


Sposób wykonania:
  1. Cebulę i por kroimy w kostkę.
  2. Wrzucamy na gorący olej, przesmażamy.
  3. Obieramy kabaczka, marchew, seler, pietruszkę.
  4. W międzyczasie obrane i pokrojone pomidory wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i lekko gotujemy.
  5. Do cebuli przesmażonej z porem dodajemy starte : marchew, kabaczka, seler i pietruszkę.
  6. Całość dusimy, dolewając wody.
  7. Do rozgotowanych pomidorów dolewamy troszkę białego wina.
  8. Warzywa solimy i pieprzymy.
  9. Skrapiamy sokiem z cytryny na końcu.
  10. Wlewamy wywar z pomidorów.
  11. Dusimy.
  12. Filet solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę.
  13. Jajko solimy i pieprzymy. Rozstrzepujemy. 
  14. Filet obtaczamy w mące.
  15. Następnie w jajku. 
  16. I w bułce tartej.
  17. Warzywa zostawiamy do wystygnięcia.
  18. Filet obsmażamy z dwóch stron.
  19.  Zimną rybę na przemian przekładamy zimnym sosem z warzywami. Powinno stać przynajmniej 1 dzień, aby nabrało smaku.

Smacznego !

Jeżeli spodobał Ci się ten post to zapraszam do polubienia
Book And Cooking na Facebooku :

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

16 komentarzy:

  1. Nie znoszę ryby po grecku w żadnej postaci! Zdecydowanie wolę zwykłą rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ryba po grecku to moja ulubiona forma podania ryby!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie może i ja spróbuje zrobić ;) Może mi wyjdzie ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię rybę po grecku. A mój mąż w Święta mógłby jeść tylko ją :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj lubimy taki schabik, ale brakło juz czasu na taki przysmak:)
    pozdrawiam i wesołych Świat oraz szczęśliwego Nowego Roku Kruszynko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ten wpis, tu są ryby:)
      Dzięki i wzajemnie:)

      Usuń
  6. jutro robię rybkę, ja tam lubie bardzo a reszta nie bardzo

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego mi smaka zrobiłaś na tą rybę, że postanowiłam zrobić i farsz już się dusi w garnku. ;)

    OdpowiedzUsuń