25 grudnia 2012

Świąteczna strucla z makiem, wiśniami i rodzynkami.

Najbardziej chyba ze wszystkich świątecznych ciast uwielbiam struclę ;) Podany przepis jest na 3 korytka strucli.



Potrzebne składniki:
  • Ciasto :
  • 1 kg mąki,
  • kostka drożdży,
  • 2 szklanki mleka,
  • 5 żółtek,
  • 2 jaja,
  • szklanka cukru,
  • 4/5 kostki tłuszczu, 
  • 1/2 laski wanilii, 
  • skórka otarta z cytryny, 
  • sól
  • Masa :
  • 2 szklanki maku,
  • dobra szklanka cukru,
  • 5 białek, 
  • 2 żółtka,
  • olejek migdałowy do smaku,
  • 3 łyżki tłuszczu,
  • pół laski wanilii, 
  • wiśnie,
  • rodzynki, 
  • miód,
  • kaszka manna.


Sposób wykonania:
  1. Przyrządzamy ciasto drożdżowe - klik.
  2. Ubijamy 2 białka.
  3. Ciasto dzielimy na 3 części.
  4. Rozwałkowywujemy.
  5. Smarujemy ubitym białkiem.
  6. Przygotowujemy masę makową - klik.
  7. Kładziemy mak i zawijamy. Wkładamy do korytka wyłożonego papierem. Jeżeli nie chcemy, żeby nam pękł to zamykamy papier wykałaczkami.
  8.  Pieczemy ok. 45 min. w 200 st.
  9.  Lukrujemy lukrem królewskim - klik

Smacznego !

10 komentarzy: