23 grudnia 2012

Uszka z kapustą i grzybami.

Uszka z kapustą robiłam pierwszy raz w życiu, pycha:)



Potrzebne składniki:
  • kapusta kwaszona,
  • grzyby suszone,
  • jajko, 
  • masło,
  • sól,
  • pieprz,
  • jajko,
  • cebula,
  • mąka,
  • olej,
  • śmietana 


Sposób wykonania:
  1. Cebulę przesmażamy z masłem.
  2. Dodajemy suszone grzyby namoczone dzień wcześniej. Przesmażamy.
  3. Przekręcamy przez maszynkę.
  4. Dodajemy 2 łyżki śmietany do ostudzonego farszu i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Robimy ciasto z przepisu - klik.
  6. Rozwałkowywujemy.
  7. Wykrawamy literatką kółka.
  8. Nakładamy farsz.
  9. Zlepiamy boki.
  10. Zlepiamy oba końce.
  11. Wrzucamy do osolonej gotującej wody.
  12. Gotujemy do chwili po wypłynięciu.
  13. Przelewamy zimną wodą

Smacznego!

16 komentarzy:

  1. no mojej mamie inne wychodzą, będziemy jadły jutro:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe uszka i pierogi są najlepsze na świecie:) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj będę robiła z mamą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie w domu niestety zawsze są kupne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu też zawsze były do czasu, aż nie zrobiłam;p

      Usuń
  5. My też wczoraj robiliśmy :-) ale tylko grzybowe:-) jednak w takim wykonaniu uwielbiam również :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, aż żałuję, że tak mało zrobiliśmy ;/

      Usuń
  6. Ty to masz zdolności kulinarne! Chętnie bym u Ciebie święta spędziła :)

    OdpowiedzUsuń