23 stycznia 2013

Zapiekanka ryżowa na słodko - z ananasem, brzoskwinią i zapiekanym serem.

Uwielbiam zapiekanki,co też pewnie dałam Wam odczuć. Najbardziej lubię zapiekany żółty serek, który jest najbardziej kaloryczny, ale co zrobić ;) Wykorzystałam sos do sałatek i zapiekanek, pycha !



Potrzebne składniki:
  • 1,5 szklanki ryżu, 
  • sól, puszka ananasów,
  • puszka brzoskwini,
  • ser żółty,
  • bazylia,
  • oregano,
  • masło,
  • puszka kukurydzy, 
  • mąka, 
  • mleko, 
  • śmietana 

Sposób wykonania:
  1. Ryż wsypujemy do garnka, ja zalałam sokami z brzoskwiń i ananasa.
  2. Dodałam też szklankę mleka i łyżkę masła. Gotujemy na półtwardo.
  3. Brzoskwinię i ananasa kroimy w kostkę.
  4. W naczyniu żaroodpornym układamy 1 warstwę ryżu.
  5. Układamy brzoskwinie.
  6. Przygotowujemy sos do sałatek i zapiekanek.
  7. Polewamy nim brzoskwinie. 
  8. Dodajemy ananasa i kukurydzę.
  9. Polewamy sosem.
  10. Wykładamy resztę ryżu.
  11. Polewamy sosem.
  12. Przykrywamy żóltym serem.
  13.  Pieczemy w temperaturze 200st 15 minut górę i dół i 5 minut samą górę, aby ser się roztopił.
Smacznego !

12 komentarzy: