23 lutego 2013

Ciasto na wagę z jabłkami.

Wersja tego ciasta z wiśniami tak mi zasmakowała, że postanowiłam zrobić też z jabłkiem:)



Potrzebne składniki:
  • 6 jaj,
  • mąka, 
  • cukier,
  • wiórki kokosowe,
  • olejek cytrynowy,
  • proszek do pieczenia, 
  • margaryna, 
  • kakao,  
  • jabłka 

Sposób wykonania:
  1. Tyle ile ważą jajka tyle samo dodajemy cukru, tłuszczu i mąki. Cukier ucieramy z tłuszczem.
  2. Na przemian dodajemy mąkę i całe jajka, mały proszek do pieczenia.
  3. Mieszamy.
  4. Na blachę posmarowaną margaryną układamy białe ciapki.
  5.  Do połowy ciasta dodajemy kakao. Mieszamy. 
  6. Uzupełniamy luki.
  7. Rozsmarowujemy. 
  8. Jabłka obieramy i kroimy w półksiężyce.
  9. Układamy w cieście.
  10. Wstawiamy na ok. 40 min w 180 st.
  11. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

12 komentarzy: