poniedziałek, 4 marca 2013

Ciasto z pomarańczami i orzechami.

O tym cieście marzyłam już od Bożego Narodzenia, ale jakoś się nie składało. Przepis pochodzi z książki Boże Narodzenie, wydanej przez Fakt radzi. Tak miękkiego ciasta to już dawno nie jadłam !


Potrzebne składniki:
  • 300 g masła,
  • 1,5 szlanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jajek,
  • 3 łyżki kakao, 
  • 3 pomarańcze, 
  • serek waniliowy,
  • sól, tłuszcz do formy.
Masa :
  • orzechy,
  • 5 dag masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu 


Sposób wykonania:
  1. 300 g masła ucieramy z 1,5 szklanki cukru.
  2. Dodajemy 2 szklanki mąki.
  3. Wbijamy 4 żółtka.
  4. Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ścieramy skórkę z pomarańczy.
  5. 4 białka ubijamy. 
  6. Ciasto mieszamy.
  7. Do 1/3 dodajemy 3 łyżki kakao.
  8. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wykładamy pomarańczami.
  9. Wykładamy białą masę.
  10. Następnie kakaową.
  11. Jogurt miksujemy z jajkiem i wylewamy.Polecam wziąć taki typu Danio, wtedy będzie lepiej ;)
  12. Pieczemy ok. 50 min. w 180 st.
  13. 3 łyżki cukru przetapiamy z 2 łyżkami masła.
  14. Dodajemy posiekane orzechy i czekamy aż się przesmażą, mieszamy. Możemy dodać 2 łyżki miodu.
  15. Gdy ciasto i orzechy ostygną to możemy polukrować ciasto i posypać orzechami.

Smacznego !

18 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda pysznie, chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie co to ma byc za jogurt?? bo wczesniej w skladnikach nic o nim nie ma a potem pod zdjeciami jest zeby utrzeć z jajkiem. A może chodzi o serek waniliowy?? i jaka gramtura ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dałam akurat Serduszko orzechowe, bo takie miałam,130 g bodajże to jest, ale polecam wziąć serek typu Danio, to wtedy będzie jeszcze lepsza i bardziej gęsta ta masa ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie ciasta i Twoje przepisy ze zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo ciekawie! Jeszcze takiego nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedy dodajemy cukier waniliowy i jak robimy lukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier waniliowt dodajemy do ciasta, obojętnie kiedy.

      A lukier - http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/12/lukier-krolewski.html :)

      Usuń
  6. Dziękuję za szybką odpowiedź. Ciasto właśnie się piecze. Niestety bez cukru waniliowego :( Nie doczytałam też o tym lukrze i nie mam cukru pudru. Czy myślisz, że jak na ostygnięte ciasto wyłożę te gorące orzechy, to się to sklei? Trzeba się jakoś ratować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować posmarować białkiem, bo bez niczego to się nie będzie trzymało:)
      Zapraszam do konkursu z ciastem : http://book-and-cooking.blogspot.com/2013/02/konkurs-wiosenny-na-b-zrob-danie-i.html. Zgłoszenia dziś do północy:)

      Usuń
  7. Wiem co zrobię!!! Karmel :) Cukru mi jeszcze zostało i na niego posypię orzeszki. Dziękuję bardzo za przepis. Ciasto zaraz wyciągam. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń