13 marca 2013

Krupnik na żeberkach według Ewy Wachowicz.

Krupnik robiłam pierwszy raz w życiu, więc troszkę się go obawiałam, ale wyszedł bardzo dobry:)



Potrzebne składniki:
  • Żeberka wędzone,
  • kasza jęczmienna,
  • ziemniaki,
  • włoszczyzna, 
  • czosnek,
  • masło,
  • śmietana 18 %,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • pieprz, 
  • sól,
  • magi, 
  • cebula 

Sposób wykonania:
  1. Żeberka kroimy w wąskie paski.
  2. Wrzucamy do wody, dodajemy ziele angielskie, liśc laurowy, sól - gotujemy do miękkości w 2,5 l wody ok. 1,5 h.
  3. Łyżkę masła roztapiamy.
  4. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażamy.
  5. Dodajemy poszatkowane warzywa i przesmażamy.
  6. Po ugotowaniu wyjmujemy żeberka, wrzucamy warzywa. Chwilę dusimy i dodajemy 2-3 łyżki kaszy.
  7. Gotujemy ok. 10 minut.
  8. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, dodajemy 2 ząbki czosnku drobno pokrojone.
  9. Żeberka obieramy z kości i kroimy na drobne kawałki.
  10.  Mięso dodajemy do zupy, zabielamy śmietaną.

Smacznego !


14 komentarzy:

  1. Bardzo często gotuję krupnik i dodaję suszone grzybki ale jeszcze nie gotowałam na wędzonych żeberkach...muszę skorzystać z tego przepisu, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna konkretna zupka:) pycha:)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Krupnik to jedna z nielicznych zup, które lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja w ogóle lubię zupy na żeberkach :) pyyyyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smacznie, ale jakoś szczególnie nie przepadam:-p

    OdpowiedzUsuń