15 marca 2013

Wiosenne motylki z ciasta francuskiego z brzoskwiniami.

Wiosna była i sobie poszła, więc trzeba ją przywołać na nowo. Proponuję w tym celu wykonać iście wiosenne motylki z brzoskwiniami ;) Ze skrawków ciasta zagniatami kulę, podsypujemy mąką, wałkujemy i na nowo wykrawamy ;)


Potrzebne składniki:
  • Ciasto francuskie,
  • brzoskwinia,
  • masło, 
  • cukier puder (opcjonalnie) 

Sposób wykonania:
  1. Wykrawamy formy motylków.
  2. Kładziemy po cząstce brzoskwini na każde skrzydełko.
  3. Nakładamy drugą wartswę od góry, dokładnie sklejamy brzegi.
  4. Pieczemy 20-25 min. w 180 st.
  5. Możemy posypać cukrem pudrem. 

Smacznego !


18 komentarzy:

  1. Kusicielko! Na pewno spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że francuskie ciasto bardzo Cię wciągnęło:) Motylki są świetne:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. i kolejna francuska wersja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam to ciasto, dlatego tak często:)

      Usuń
  4. dalej kusisz :0 a może następnym razem zaserwujesz sałatkę - mam na ich punkcie bzika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaserwuję, ale muszę zrobić jakąś ;) A propo Martyna też się jej domaga.

      Usuń
  5. Do tej naszej wiosny, bardziej bałwanki pasują:(

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciacha :D śliczne motyle! Ciasto francuskie świetnie smakuje też z parówkami, zółtym serem i z sosem z pizzerii (tym czerwonym), albo ketschupem :P jadłaś? :) pycha!
    Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga :)
    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takich jeszcze nie robiłam, kiedyś wypróbuję:)

      Usuń