24 czerwca 2013

Bigos z młodej kapusty z przecierem Valfruta passata i oliwą z oliwek Olitalia extra vergine.

Bigos to jedno z popularniejszych polskich dań. W tym roku przypadł mój debiut, bowiem pierwszy raz przygotowałam tą potrawę z młodej kapusty. Mimo moich obaw wyszedł przepyszny ;)

Potrzebne składniki:

  • 2,3 młode kapusty - zależy od wielkości
  • 20-25 dag pieczarek
  • 45 dag łopatki
  • 15 dag boczku parzonego
  • 15 dag boczku surowego
  • 250 ml przecieru pomidorowego ( ja dałam Valfruta passata 500 ml )
  • oliwa z oliwek ( ja dałam Olitalia extra vergine)
  • 200 ml wody
  • 4 kiełbasy
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  2. Przesmażamy kolejno pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek parzony, boczek surowy, łopatkę.
  3. Całość następnie przerzucamy do dużego garnka, gdzie wlewamy 200 ml wody i dusimy.
  4. W tym czasie myjemy pieczarki, kroimy i przesmażamy na oliwie z oliwek.
  5. Zaczynamy kroić kapustę, przykrywamy nią mięso.
  6. Dodajemy przesmażone pieczarki.
  7. Dorzucamy kolejną kapustę.
  8. Dodajemy 250 ml przecieru pomidorowego, możemy dodać jeszcze nieco wody.
  9. Wrzucamy 3 liście laurowe, 5 ziaren angielskich.
  10. Gotujemy do miękkości, co jakiś czas mieszając.
  11. Najlepszy jest na 2-3 dzie, gdy smaki się przejdą ;)

Smacznego !



24 komentarze:

  1. Ale narobiłaś mi ochoty na kapuchę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm zjadłabym bigosik z młodej kapusty ;) chodzi za mną od kilku dni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. z młodej kapusty, pychota! muszę chyba zrobić :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniamiś :) Taki bigosik ma swój urok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bigos pyszny, byleby to nie było leczo to chętnie zjem ; D

    OdpowiedzUsuń
  6. Młoda kapusta jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. narobiłaś mi smaka ta kapustką:) zapraszam na mój nowy blog i pozdrawiam w mojej malutkiej kuchni - teraz Potravel :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniaaaam! Ale mi narobiłaś smaka! chyba w tym tygodniu się skuszę i spróbuję swych sił. Albo Tygrysa poproszę. ;-P

    OdpowiedzUsuń
  9. robię! a dużo tego wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre takie 2 miski, jak na zdjęciu:) Może trochę więcej.

      Usuń
  10. pycha!:) ale bym zjadła młodą kapuchę, dziś miałam robić z niej danie bo za mną chodzi, ale może jutro mi się uda:D

    OdpowiedzUsuń