12 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy.

Ciasto drożdżowe wykorzystuję dość często w moich przepisach, dlatego też dodaję uniwersalny przepis, który będę podlinkowywała w określonym daniu:)

Potrzebne składniki:

  • 1 kg mąki, 
  • 4 zółtka, 
  • 1 białko, 
  • szczypta soli, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 2 cukry waniliowe, 
  • 3 łyżki oleju, 2 szklanki mleka, 
  • 1/2 kostki tłuszczu, 
  • 10 dag drożdży



Sposób wykonania:
  1. Do miski wbijamy 4 zółtka, jedno białko. Dodajemy szczyptę soli.
  2. Dodajemy 2 cukry waniliowe.
  3. Dorzucamy 3/4 szklanki cukru.
  4. W 2 szklankach ciepłego mleka rozpuszczamy kostkę masła.
  5. Ucieramy jajka z cukrami.
  6. Dodajemy mleko z tłuszczem, na przemian z 1 kg mąki.
  7. Dolewamy 3 łyżki oleju.
  8. Kruszymy 10 dag drożdży, dodajemy trochę ciepłego mleka i mąki.
  9. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  10. Dodajemy do ciasta.
  11. Wyrabiamy, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu.
  12. Czekamy aż podwoi swoją objętość i działamy dalej ;)


Smacznego!

14 komentarzy:

  1. wprawdzie na ciastach się nie znam, ale mam małe pytanie: cukry waniliowe czy wanilinowe? ostatnio się uświadomiłam, że nazwa wanilinowe jest jak najbardziej poprawna na opakowaniu cukru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzę do szkoły gastronomicznej, ale ekspertem nie jestem, jednak Pani Nauczycielka powiedziała nam, że cukier wanilinowy. :)

      Usuń
    2. To co oferują nam w sklepach, w saszetkach to cukier wanilinowy ;) A waniliowy można w łatwy sposób zrobić sobie samemu w domu :)

      Usuń
    3. Dokładnie tak :) Wystarczy słoik i laska wanilii. Wrzucamy laskę do słoika i zasypujemy cukrem, szczelnie zamykamy. Po jakimś czasie (dość krótkim) mamy słoik cukru waniliowego. Jednak jego moc jest słabsza i można go używać jak zwykły cukier. A najlepsze jest to, że z jednej laseczki można mieć bardzo dużo cukru :) Gdyż po wysypaniu go ze słoika laskę zasypujemy ponownie.
      Wanilina, to konkretny aromat, ester, jeśli dobrze pamiętam, wchodzący w skład wanilii (ponad 90%) Syntezowany i ekstrahowany, czysty więc i moc ma większą.

      Usuń
    4. Tak właśnie myślę nad zrobieniem cukru waniliowego w domku, Bacha85 bardzo dziękuję za wyjaśnienie ;)

      Usuń
    5. Ja do niedawna byłam przekonana, że mamy w tych torebkach cukier waniliowy, ale znajomy mnie uświadomił :)

      Usuń
  2. Ciasto drożdżowe zawsze dobre, warto pod ręką mieć taki przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie drożdżowe wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy mi się ciasto drożdżowe nie udwało.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam piec przeróżne ciasta i nawet wychodzą ale za placek drożdżowy nigdy sie nie zabrałam,masz wszystko świetnie opisane wiec chyba się zabiorę.jak kiedys zrobię to dam znać co to wyszło.

    OdpowiedzUsuń