12 lipca 2013

Pierogi z czereśniami.

Ja jak zwykle spóźniona spieszę z przepisem na pierogi z czereśniami, które również bardzo mi zasmakowały :)


Potrzebne składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżki oleju ( ja użyłam oliwę z oliwek Extra Vergine )
  • czereśnie
  • tłuszcz
  • cukier


Sposób wykonania:
  1. Zarabiamy ciasto na pierogi z przepisu na szybkie ciasto - klik.
  2. Rozwałkowujemy.
  3. Wykrawamy kółka.
  4. Kładziemy w środek czreśnie posypane cukrem.
  5. Lepimy brzegi, żeby nic nie wyleciało.
  6. Zagotowujemy wodę z osoloną wodą.
  7. Wrzucamy pierogi.
  8. Gotujemy ok. 5 min. od wypłynięcia.
  9. Masło przetapiamy.
  10. Pierogi polewamy tłuszczem i posypujemy cukrem.
Smacznego !

18 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi smaka, chyba pokopytkuję po czereśnie

    OdpowiedzUsuń
  2. pierogi uwielbiam, ale z czereśniami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogi z czereśniami... Takich jeszcze nie jadłam. Muszę zatem koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie przyszło mi do głowy zrobienie pierogów z czereśniami :) Muszą być pyszne ;) widzę, że korzystasz z zagniatarki do pierogów, jakoś nigdy nie czułam potrzeby używania takowej, zawsze zagniatam ręcznie, ale to zapewne kwestia przyzwyczajenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja już od dawna jej używam, więc tak jakoś z przyzwyczajenia:)

      Usuń
  5. Najbardzij lubię pierogi ruskie :) r czereśniami niegdy nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała, gdybyś zaprosiła mnie na obiad :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No z czereśniami to jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Te z owocami należą do moich ulubionych:P

    OdpowiedzUsuń
  9. ja też ostatnio zalatana, więc doskonale rozumiem:) a pierogi pychota:)

    OdpowiedzUsuń