11 sierpnia 2013

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i jogurtem ananasowym.

Ciasto drożdżowe z porzeczkami. Ostatnie smaki lata ;)


Potrzebne składniki:
  • 4 jaja, 
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy,
  • 1kg mąki,
  • 1/2 kostki tłuszczu,
  • 2 szklanki mleka,
  • 10 dag drożdży,
  • szklanka cukru,
  • cukier puder,
  • sok z cytryny,
  • czerwone porzeczki,
  • 1 jogurt ananasowy

Sposób wykonania:
  1. Wykonujemy ciasto drożdżowe z przepisu podstawowego - klik.
  2. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Smarujemy jogurtem ananasowym. Wysypujemy umyte i obrane porzeczki.
  3. Posypujemy kruszonką (tyle ile cukru i tłuszczu tyle dajemy mąki , w tym 1 łyżkę kartoflanki i wyrabiamy).
  4. Pieczemy 30-35 min. w 200 st. Możemy polać lukrem królewskim - klik.
Smacznego !

2 komentarze: