22 sierpnia 2013

Drożdżówki z porzeczkami.

Kolejna propozycja z ciastem drożdżowym w roli głównej. Tym razem drożdżówki z porzeczkami, pyszotka ;)

Potrzebne składniki:
  • 1 kg mąki,
  • 4 zółtka,
  • 1 białko,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 kostki tłuszczu,
  • 10 dag drożdży,
  • czerwone porzeczki,
  • 1 białko, cukier puder, ew. sok z cytryny na lukier królewski

Sposób wykonania:
  1. Wykonujemy ciasto drożdżowe z przepisu podstawowego - klik.
  2. Bierzemy 2 łyżki ciasta, zwijamy w rulon. Zwijamy wokół osi, jak skorupę ślimaka.
  3. Smarujemy białkiem, układamy czerwone porzeczki umyte i obrane.
  4. Posypujemy kruszonką (tyle ile cukru i tłuszczu tyle dajemy mąki , w tym 1 łyżkę kartoflanki i wyrabiamy).
  5. Pieczemy ok. 15 min. w 200 st. Możemy polać lukrem królewskim - klik.

Smacznego !

8 komentarzy: