26 sierpnia 2013

Pasteryzowane koktajlowe pomidorki.

Na działce urosło mi dużo koktajlowych pomidorków i postanowiłam je zapasteryzować ;)


Potrzebne składniki:
  • 1 kg czerwonych pomidorków koktajlowych
  • 1 kg żółtych pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule
  • woda
  • na 1 l wody łyżka cukru i łyżka soli

Sposób wykonania:
  1. Słoiki wyparzamy. Na dno kładziemy po kilka piórek cebuli. Układamy warstwami nakłute czerwone i żółte pomidorki koktajlowe. 
  2. Przygotowujemy zalewę - na 1 l wody wsypujemy 1 łyżkę soli kamiennej i 1 łyżkę cukru. Mieszamy i zalewamy, zostawiając min. 1 cm od brzegu słoika.
  3. Zakręcamy, wkładamy do dużego garnka, który zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotujemy na wolnym ogniu 10-15 min. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !

18 komentarzy:

  1. Jakaś nowość w kuchni, ale ja nie jestem zbyt otwarta na nowe smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś podobne, ale zalewałam sokiem z pomidorów, tez były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez octu tak?
    Dlaczego nakłuwane te pomidorki?
    Sprawdzone to już masz, czy pierwszy raz robisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez octu.

      Nakłuwane, żeby pomidorki nie popękały i się nie rozwaliły.

      Sprawdzowe ;)

      Usuń
  4. Takie pomidorki, najbardziej lubię w stanie surowym. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bym zjadła takie na świeżo;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy sposób na przerobienie duzej ilosci pomidorków:)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pomysł:) ślicznie wyglądają w tych słoiczkach:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychota. Chętnie bym ci podkradła słoiczek:D

    OdpowiedzUsuń
  9. A właśnie czegoś takiego szukałam też mam wykwit pomidorów w tym roku! I jabłek i malin nic tylko robić słoiki!

    OdpowiedzUsuń