17 października 2013

Czekoladowe muffinki z wiśniami.

Wiedziałam, że czekoladowe muffinki z wiśniami będą pyszne, z takimi kandyzowanymi także zniknęły ekspresowo ;)


Potrzebne składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • szklanka mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody,
  • 3 łyżki sproszkowanej czekolady,
  • 100 g kandyzowanych wiśni ( ja użyłam firmy Gold Pack )
  • cukier waniliowy,
  • cukier puder.

Sposób wykonania:
  1. 1,5 szklanki mąki mieszamy z 3/4 szklanki cukru, 2 jajkami, 1/2 szklanki oleju, szklanką mleka, łyżeczką proszku do pieczenia, łyżeczką sody oczyszczonej, 2 łyżkami sproszkowanej czekolady, cukrem waniliowym. 
  2. Papilotki układamy na blasze. Wlewamy po łyżce ciasta, dodajemy po 2 kandyzowane wiśnie i wylewamy resztę ciasta tak do 2/3 wysokości muffin.
  3. Pieczemy ok. 15 min. w 200 st. Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego !


24 komentarze:

  1. No jasne, nie ma to jak narobić smaku i uciec :D Pieczenie będzie jutro bo dziś pochłonę tylko ciastko do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście wyglądają pyszniasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszności!
    Najchętniej bym przez monitor kilka sobie wzięła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie Ci wyrosły :) Moje zawsze opadają i nie nadają się do uwiecznienia na zdjęciach :(

      Usuń
    2. Ojej, a dlaczego? Za dużo ciasta, czy za mało proszku i sody?

      Usuń
  4. Pysznie wyglądają. Poproszę jedną...

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja jedną się poczęstuję, takie smaczne i wisienki do tego :-)

    OdpowiedzUsuń