11 listopada 2013

Kruche ciasto z budyniową pianką, wiśniami i agrestem.

Bardzo lubię kruche ciasto, to trochę przypomina kruszona,czy pleśniaka, jednak ma inną piankę.

Kruche ciasto z budyniową pianką, wiśniami i agrestem.

Potrzebne składniki:

  • 1,5 kostki masła
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 8 żółtek
  • czekolada La Mattina marki Gellwe
Masa:
  • 8 białek
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2  budynie śmietankowe/waniliowe
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • słoik wiśni
  • słoik agrestu

Sposób wykonania:
  1. Zagniatamy ciasto z 1,5 kostki tłuszczu, 8 żółtek, 3 szklanek mąki, 3 łyżeczek proszku do pieczenia i 3 łyżek cukru pudru. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1-2 h.
  2. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Do jednej dodajemy 2,3 łyżki czekolady.
  3. Wykładamy 1 część białego ciasta, następnie czekoladowe. Układamy naprzemiennie wiśnie z agrestem. 
  4. Ubijamy 8 białek na sztywną pianę. Dodajemy 3/4 szklanki oleju, 2 budynie waniliowe i 1,5 szklanki cukru oraz cukier waniliowy. Wylewamy na owoce.
  5. Nakładamy ostatnią warstwę białego ciasta.
  6. Pieczemy ok. 50 min. w 190 st.
Smacznego !

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.




14 komentarzy: