piątek, 8 listopada 2013

Migdałowe tartaletki z bitą śmietaną i płatkami musli.

Takie tartaletki wyszły przepyszne, połowa z posypką cynamonowo-jabłkową, połowa ze śliwkową ;)



Potrzebne składniki ( na około 28 sztuk ):
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • tarte migdały - 3 łyżki
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 2 cukru waniliowe
  • płatki Fitella - 1/2 musli lekkie suszona śliwka, rodzynki i słonecznik , 1/2 musli chrupkie cynamonowe z kawałkami jabłka


Sposób wykonania:

  1. Zagniatamy kruche ciasto z kostki masła, 2 szklanek mąki, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 2 łyżek cukru pudru, 6 żółtek i 3 łyżek tartych migdałów. Owijamy w folię i wstawiamy na ok. 2 h do lodówki.
  2. Foremki do tartaletek smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem, pieczemy ok.15 min. w 180 st.
  3. Zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie na sztywno ubijamy ok. 500 ml śmietany z 2 cukrami waniliowymi. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy tartaletki. Posypujemy musli i gotowe ;)
Smacznego !

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.





6 komentarzy:

  1. Z tymi płatkami to chyba pyszne wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam... Zawsze kruche babeczki robię na Święta z przeróżnym nadzieniami. Twoje wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. wszelkim babeczkom mówię tak!:)

    OdpowiedzUsuń