28 grudnia 2013

Domowy cukier waniliowy.

Muszę przyznać, że zabierałam się już do niego od dłuższego czasu, aż w końcu się udało. Jest nieporównywalnie smaczniejszy od tego kupnego, a śmiem twierdzić, że wychodzi też ekonomiczniej przyrządzenie go samemu w domu ;)

Cukier waniliowy.
Potrzebne składniki:
  • 1 laska wanilii
  • ok. 1,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:
  1. Laskę wanilii przekrawamy, wybieramy środek, a resztę kroimy w paski.
  2. Nasypujemy trochę cukru, dodajemy wanilii i tak naprzemiennie aż do całości.
  3. Zakręcamy i odstawiamy do ok. 2 tygodnie, co jakiś czas mieszając.
  4. Następnie mielimy w młynku i otrzymujemy pyszny domowy cukier waniliowy, idealny do ciast i deserów, prawda, że proste? ;)
Smacznego!

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.





2 komentarze: