Panuje sezon na aronię, więc dlaczego go nie wykorzystać i nie zrobić nalewki? Więc ja w pełni korzystam 
Potrzebna składniki:
- 10 szklanek aronii,
 - 2,5l wody,
 - 1 kg cukru,
 - 2-3cytryny,
 - garść liści z wiśni,
 - 1 l spirytusu
 
Sposób przygotowania:
- Aronię myjemy pod bieżącą wodą.
 - Obieramy owoce.
 - Wlewamy 2.5 l wody i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez godzinę.
 - Pod koniec gotowania dodajemy liście wiśni.
 - Odsączamy owoce od płynu . Owoce wyrzucamy.
 - Czekamy, aż wystygnie.
 - Dodajemy 1 kg cukru.
 - Wlewamy 1 l spirytusu.
 - Dodajemy sok z cytryn.
 - Odstawiamy na kilka dni. Najlepszy smak ma po 2-3 tygodniach.
 
Smacznego !

Lubię nalewki, ale brakuje okazji żeby je pić, zwłaszcza teraz kiedy jest Igi.
OdpowiedzUsuńNo ja też od czasu do czasu lubię.
UsuńNalewki jeszcze nie robiłam ... muszę zrobić :D
OdpowiedzUsuń