Wczoraj już nie miałam żadnego ciasta, więc postanowiłam zrobić nowe :) Pomysł zaczerpnęłam z Małej cukierni i trochę go zmodyfikowałam.
Potrzebne składniki:- 1,5 szklanki mąki,
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 - 1 łyżeczka sodu,
 - 1,5 łyżeczki cynamonu,
 - łyżeczkę olejku śmietankowego,
 - wiórki kokosowe,
 - 2/3 szklanki cukru,
 - 1 jajko,
 - cukier puder ,
 - 1/3 szklanki oleju,
 - 1/2 szklanki maślanki,
 - szklanka pokrojonych w kostkę gruszek.
 
Sposób wykonania:
- Wsypujemy 1,5 szklanki mąki.
 - Dodajemy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Łyżeczkę sody oczyszczonej.
 - Dorzucamy 1,5 łyżeczki cynamonu. 2/3 szklanki cukru.
 - Wbijamy jajko.
 - Dodajemy 1/3 szklankę oleju.
 - Wlewamy 1/2 szklanki maślanki.
 - Dodajemy łyżeczkę aromatu.
 - Całość mieszamy.
 - Możemy dodać wiórki kokosowe.
 - Wrzucamy szklankę pokrojonych w kostkę gruszek.
 - Smarujemy blachę tłuszczem, wykładamy papierem i znów smarujemy.
 - Wylewamy ciasto na blachę.
 - Pieczemy ok. 50 min w 180 st. Pozostawiamy do ostygnięcia.
 
Smacznego !

Proste, ale za to jakie dobre musi być :) Takie ciasta znikają w mgnieniu oka.
OdpowiedzUsuńCoś ala piernik w smaku przypominało ;)
UsuńWygląda na apetyczne i chyba takie jest,gruszki mam bo akurat kupiłam w Lidlu w promocji więc chyba się skuszę na to ciasto.
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;)
Usuńfajne i proste!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Zaraz wejdę ;)
Usuńniebo w gębie!muszę upiec
OdpowiedzUsuńJa też, tym razem postawię na piernik :)
UsuńOj ale pychotka i jak ja mam nie jeść słodyczy?
OdpowiedzUsuńTo jest znak, że wyglądasz świetnie i możesz jeść ;)
Usuńmmmm pycha:)
OdpowiedzUsuńDokładnie.
Usuńz gruszkami *.* mniam! poprosze kawalek! ^^
OdpowiedzUsuńNo ostatnio jakoś mam fazę na ciasta z gruszkami ;)
UsuńA po co to mleko na fotce?
OdpowiedzUsuńno właśnie, po co to mleko ?
OdpowiedzUsuńszkoda, że nie ma jeszcze podanej temperatury i czasu pieczenia
Trochę do maślanki można dodać. ,,Pieczemy ok. 50 min w 180 st. Pozostawiamy do ostygnięcia."
UsuńPrzepraszam, a czy zamiast maślanki mogę dodać mleko? :)
OdpowiedzUsuńNie wiem, w przepisie jest maślanka, ale można spróbować z mlekiem :)
UsuńDzięki za przepis. Moje pierwsze ciasto. Udało się i jest pyszne!
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńA oleju 2/3 czy 1/3 bo jest tu pewna nieścisłość?
OdpowiedzUsuń1/3 , przepraszam, musiałam źle wcisnąć. Juz poprawiam.
UsuńOleju dałam 1/2 szklanki i wyszło ok. Właśnie zabieram się za pieczenie kolejnej porcji. Ciasto jest naprawdę bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu.
UsuńBardzo się cieszę :)
Usuńa czy zamiast maslanki, mozna dac smietane? hmmm?
OdpowiedzUsuńNie, bo nie będzie już ta konsystencja.
Usuń