czwartek, 13 czerwca 2013

Rogaliki z ciasta drożdżowego z truskawkami.

Sezon na truskawki w pełni, a że siostra jest truskawkożercą nie mogło zabraknąć rogalików z tym nadzieniem ;) Musze przyznać, że wyszły przepyszne i wprost rozpływały się w ustach;)

Potrzebne składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 4 zółtka,
  • 1 białko,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 szklanki mleka, 
  • 1/2 kostki tłuszczu,
  • 10 dag drożdży
  • 20 dag truskawek
  • 1 białko, cukier puder, ew. sok z cytryny na lukier królewski


Sposób wykonania:

  1. Wykonujemy ciasto drożdżowe z przepisu podstawowego - klik 
  2. Bierzemy ok. 1/3 ciasta.
  3. Rozwałkowujemy, tworząc koło.
  4. Nacinamy na połowy, aby powstały trójkąty.
  5. Na podstawę każdego kładziemy owoce.
  6. Zawijamy, podwijając końce, żeby przypominaly rogale księżyce.
  7. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze.
  8. Pieczemy ok. 15 min. w 200 st.
  9. Zostawiamy do ostygnięcia.
  10. Możemy posmarować je lukrem królewskim - klik
Smacznego !

20 komentarzy:

  1. Och, ale Ty kusisz na wieczór!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na widok tych rogalików zawsze przychodzi mi na myśl szkoła podstawowa, kiedy to robiliśmy je w ilościach niemalże hurtowych:) Zdaje się, że to było ulubione danie pani od techniki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. własnie najadłam sie truskawek z ogrodka ;) a o drożdżowym też myślałam

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie w lodówce dojrzewa biszkopt z truskawkami i galaretką. Dodałam swoich ulubionych ciemnych winogron, gdyż akurat mieli w Biedronce. A są tak pyszne, że żałuję iż wzięłam tylko 2 kilo ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią bym takiego teraz schrupała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne rogaliki i ten lukier na nich :)

    http://www.katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze bym twaróg do tych truskawek dodała. Jak szaleć to bez granic :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bajeczne są te rogaliki, aż mi slinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń