Sezon na truskawki w pełni, a że siostra jest truskawkożercą nie mogło zabraknąć rogalików z tym nadzieniem ;) Musze przyznać, że wyszły przepyszne i wprost rozpływały się w ustach;)
- 1 kg mąki,
- 4 zółtka,
- 1 białko,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 3 łyżki oleju,
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 kostki tłuszczu,
- 10 dag drożdży
- 20 dag truskawek
- 1 białko, cukier puder, ew. sok z cytryny na lukier królewski
Sposób wykonania:
- Wykonujemy ciasto drożdżowe z przepisu podstawowego - klik
- Bierzemy ok. 1/3 ciasta.
- Rozwałkowujemy, tworząc koło.
- Nacinamy na połowy, aby powstały trójkąty.
- Na podstawę każdego kładziemy owoce.
- Zawijamy, podwijając końce, żeby przypominaly rogale księżyce.
- Układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze.
- Pieczemy ok. 15 min. w 200 st.
- Zostawiamy do ostygnięcia.
- Możemy posmarować je lukrem królewskim - klik
Smacznego !
Och, ale Ty kusisz na wieczór!!!:)
OdpowiedzUsuńNo nie tak do końca;p
UsuńNa widok tych rogalików zawsze przychodzi mi na myśl szkoła podstawowa, kiedy to robiliśmy je w ilościach niemalże hurtowych:) Zdaje się, że to było ulubione danie pani od techniki:)
OdpowiedzUsuńNo widzisz:)
Usuńwłasnie najadłam sie truskawek z ogrodka ;) a o drożdżowym też myślałam
OdpowiedzUsuńWięc do dzieła:)
UsuńPysze rogaliczki:)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńDokładnie!
UsuńU mnie w lodówce dojrzewa biszkopt z truskawkami i galaretką. Dodałam swoich ulubionych ciemnych winogron, gdyż akurat mieli w Biedronce. A są tak pyszne, że żałuję iż wzięłam tylko 2 kilo ;)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam :D
UsuńZ chęcią bym takiego teraz schrupała:)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się:)
Usuńpyszne rogaliki i ten lukier na nich :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.katarzynagotuje.blogspot.com
No dokładnie:)
UsuńJeszcze bym twaróg do tych truskawek dodała. Jak szaleć to bez granic :)
OdpowiedzUsuńNo, co kto lubi:)
UsuńBajeczne są te rogaliki, aż mi slinka cieknie.
OdpowiedzUsuńDo dzieła:)
Usuń