Nie ma to jak rogaliki drożdżowe ;) W ogóle bardzo lubię ciasto drożdżowe, dlatego często je wykorzystuję ;)
- 1 kg mąki,
- 4 zółtka,
- 1 białko,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 3 łyżki oleju,
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 kostki tłuszczu,
- 10 dag drożdży,
- 20 dag porzeczek,
- 1 białko, cukier puder, ew. sok z cytryny na lukier królewski
Sposób wykonania:
- Przygotowujemy ciasto drożdżowe z podanego przepisu - klik.
- Bierzemy ok. 1/3 ciasta, rozwałkowujemy. Tniemy po przekątnych, żeby powstały nam trójkąty.
- Nakładamy na podstawę umyte obrane czerwone porzeczki. Posypujemy cukrem. Zawijamy.
- Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem.
- Pieczemy ok. 15 min. w 200 st. Zostawiamy do przestygnięcia.
- Możemy polać lukrem królewskim - klik.
Smacznego !
ojeju jakie rozkoszne:) kocham takie rogaliczki:)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńOOO ja też lubię takie rogaliczki zajadać, gorzej z ich robieniem:)
OdpowiedzUsuńNo tak ;)
UsuńBardzo mi zasmakowały;)
OdpowiedzUsuńCieszę się;)
UsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuńO tak:)
UsuńCudne! Kocham ciasto drożdżowe z całego serca więc pewnie by się długo nie uchowały takie rogaliki:)
OdpowiedzUsuńU nas podobnie:)
UsuńWidzę, że te studentki filologii lubią zawsze drożdżowe wyroby ;) Piątka, też studiuje filo, jestem ciekawa jakie wrażenia, co prawda ja germanistyka. Cudowne rogaliki ! Przepis nie mówiąc brzydko- pożyczam i jutro biorę się za robotę ;)
OdpowiedzUsuńO, super, musimy pogadać prywatnie ;)
Usuńpycha, a jakie kształtne!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń