niedziela, 20 września 2020

Kopiec kreta

Na Kopiec kreta miałam ochotę już od dłuższego czasu, aż w końcu przyszedł na niego czas. Przepis z Gotowaniezestylem. Pyszny ;)

Kopiec kreta

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 banany
  • 3 łyżki  soku z cytryny
  • 1/2 tabliczki czekolady

Sposób wykonania:
  1. Masło rozpuszczamy, zostawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy masło i jogurt naturalny, tak, aby ciasto było średnio gęste. Mieszamy.
  2. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 40-45 min. w 180 st. Zdejmujemy obudowę tortownicy, wcześniej obkrawając ciasto dookoła. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  3. Wydrążamy ciasto ze środka na głębokość 0,5 cm, zostawiamy brzegi o grubości ok. 1 cm. Okruchy przekładamy do miski i kruszymy.
  4. Banany obieramy, kroimy wzdłuż, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na cieście.
  5. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami gorącej wody. Gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę kroimy w drobną kostkę.
  6. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy żelatynę, miksujemy. Dorzucamy czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wykładamy na biszkopt, zostawiając ok. 1 cm od brzegów. Formujemy łyżką kopiec. Posypujemy wcześniej zostawionymi okruchami ciasta.
  7. Wstawiamy na min. 2 h do lodówki.
Smacznego!

7 komentarzy: