Jak już pewnie część z Was wie, uwielbiam
wszelkiego rodzaju programy kulinarne i książki kucharskie. Uwielbiam
eksperymentować w kuchni. Zawsze staram się wymyślić coś nie tylko nowego, ale
także smacznego i oryginalnego. W ten sposób powstało wiele deserów, które
często goszczą na domowym stole. Zainspirowana cytatem kucharza Adama Bieńko (http://adambienko.pl) Gotuje tak, aby wydobyć jak najbardziej
naturalny smak użytych składników. Bez pośpiechu, każdy produkt ma określony
czas przygotowania uważam, że w gotowaniu
najważniejszy jest efekt końcowy, a nie pośpiech przy przygotowywaniu dań*.
Grillowanie jest
bardzo popularne zwłaszcza w przypadku osób, które mogą poszczycić się swoim
kawałkiem ogródka, czy działką, na której uprawiają warzywa i owoce. Choć nigdy
nie udało mi się tego spróbować, słyszałam, że grillowane warzywa są naprawdę
smaczne. Tak naprawdę grillować można wszystko to, na co przyjdzie nam ochota,
a inspiracji ze stron internetowych czy znanych kucharzy na pewno nam nie
zabraknie.
Niektórzy z Was
z pewnością wychodzą z założenia, że potrawy znanych osób muszą być drogie,
niezjadliwe, trudne w przygotowaniu. Nie mogę zgodzić się z tą tezą, bowiem
przygotowałam kilka potraw znanych osobistości i składniki wcale nie były
wyszukane. Osobiście nie próbowałam jeszcze niczego z grilla przygotowanego
przez szefa kuchni Adama Bieńko. Prowadzi on własną firmę cateringową, która
świadczy usługi nie tylko w okolicach Krakowa, ale w całej Polsce. Firma
obsługuje zarówno firmy, jak i klientów indywidualnych. Na razie do Krakowa się
nie wybieram, ale z racji tego, że lubię próbować nowości, na pewno skuszę się
na potrawy z grilla w wykonaniu krakowskiego szefa kuchni. Coś czuję, że Adam
Bieńko nie zawiódł by mnie smakiem, wykonanych przez siebie grillowanych
potraw.
*lokowanie produktu
Ale mi teraz smaku narobiłaś , o jo joj haha
OdpowiedzUsuńNie dobrze :D
Mój blog
Z chęcią bym zjadła sobie jakieś pyszne danie z grilla :)
OdpowiedzUsuńByłam kiedyś na evencie w Krakowie, gdzie był właśnie taki grill-ciuchcia ( nie jestem pewna czy to był Adam Bieńko czy inna firma, więc proszę się tym nie sugerować) i okazało się to dość dużą atrakcją. Polecam pieczone ziemniaczki i łososia, no i skoro nie próbowałaś jeszcze warzyw przygotowywanych w ten sposób, spróbuj koniecznie grillowaną cukinię i bataty. Mega pycha!
OdpowiedzUsuńWystarczy cukinię pokroić w dość grube plastry, takie 1,5-2 cm, natrzeć oliwą i lekko posolić. Grillować aż cukinia będzie miękka i soczysta. Najważniejsze żeby plastry nie były za cienkie, bo raz że będą wpadały między kratki grilla, a dwa że psuje to smak. Za cienko pokrojona cukinia to takie wiotkie kółeczka bez smaku.