niedziela, 9 lutego 2020

Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta.

Te ciasteczka robiłam już dość dawno, jednam jakoś nie złożyło się, aby dodać szybciej przepis :)


Potrzebne składniki:
  • 3 jajka,
  • sól,
  • aromat,
  • margaryna,
  • cukier puder,
  • kakao,
  • mąka 

Sposób wykonania:
  1. 3 żółtka, pół kostki margaryny, odrobinę aromatu, szklankę mąki, 2/5 szklanki cukru pudru i szczyptę soli wkładamy do miski.
  2. Całość mieszamy, z połowy ciasta robimy białą kulę.
  3. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. 
  4. Do drugiej połowy dosypujemy kakao.
  5. Wyrabiamy ciasto, tworząc kulkę.
  6. Zawiajmy w folię i wstawiamy do lodówki. 
  7. Po ok. 30 minutach oba ciasta rozwałkowujemy, aby miały podobną wielkość o grubości ok. 7 mm.
  8. Białe ciasto smarujemy białkiem. 
  9. Nakładamy jedno na drugie i ponownie smarujemy białkiem.
  10. Zwijamy dość ciasno w roladę.
  11. Zawijamy w folię i wkładay do lodówki na ok. 2 h. 
  12.  Kroimy ostrym nożem ok. 1 cm, pieczemy 20 min. w 180 st.
Smacznego!


1 komentarz: