środa, 29 sierpnia 2012

Dżem malinowy.

Pierwszy raz w życiu postanowiłam zrobić dżem malinowy, ponieważ dostaliśmy nadprogramowe malinki. Przepis jest bardzo prosty, a dżem przepyszny :)





Potrzebne składniki:
  • 2kg malin ,
  • 0,7kg cukru,
  • 2 konfiturki,
  • 2/3 szklanki wody 


Sposób przygotowania:
  1. Wlewamy 2/3 szklanki wody.
  2. Wsypujemy 2kg umytych malin.
  3. Dodajemy 2 konfiturki.
  4. Całość mieszamy.
  5.  Gotujemy, aż do wrzenia. 
  6. Wsypujemy 0,7 kg cukru.
  7. Mieszamy,  gotujemy 2 min. 
  8. Słoiki wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  9. Dżem wlewamy do gorących słoików.
  10. Kładziemy do góry dnem, potem odwracamy po 5 min. i zostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego !

8 komentarzy:

  1. Oj ile maaaaaalin <3 Ja dziś z moich zmaierzam robić tarte ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No mi malin starczyło tylko na dżem :)

      Usuń
  2. ja nie lubię pestek, więc ostatnio przez sito... trochę szkoda bo wyszło o wiele mniej niż powinno:) no ale potem mi nie będzie w zęby wchodzić:)

    OdpowiedzUsuń