6 września 2012

Czekoladowe ciasteczka kokosowe

Po porcji ciasteczek kokosowych nie zostało śladu, postanowiłam więc zrobić tym razem ich wersję kakaową. Wyszła równie pyszna ;)



Potrzebne składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 1/2 kostki masła, 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki sody, 
  • 1 cukier waniliowy, 
  • kakao 

Sposób wykonania:
  1. Wrzucamy pół kostki tłuszczu.
  2. Dodajemy 1/2 szklanki cukru.
  3. Wsypujemy cały cukier waniliowy.
  4. Dodajemy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  5. Dorzucamy 1/2 łyżeczki sody.
  6. Całość ugniatamy.
  7. Dodajemy 1,5 szklanki mąki.
  8. Wsypujemy 1/2 szklanki wiórków.
  9. Dodajemy kakao.
  10. Zagniatamy i wkładamy na ok. 30 min do lodówki.
  11. Wykrawamy ciasteczka foremkami.
  12. Pieczemy 10-15 min w 175 st.
Smacznego !

8 komentarzy:

  1. W skladnikach widze cukier wanilinowy, a w opisie waniliowy - to jak to w koncu jest? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja widzę w obu przypadkach - cukier waniliowy ;)

      Usuń
    2. na opakowaniu cukru faktycznie jest napisane wanilinowy:) ale jest to po prostu zamiennik cukru waniliowego.

      Usuń
    3. Faktycznie, ja myślałam, że ja się gdzieś przejęzyczyłam ;)

      Usuń
  2. Przepis wygląda na prosty, więc pewnie kiedyś spróbuję.

    OdpowiedzUsuń