Po porcji ciasteczek kokosowych nie zostało śladu, postanowiłam więc zrobić tym razem ich wersję kakaową. Wyszła równie pyszna ;)
Potrzebne składniki:
Sposób wykonania:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 kostki masła,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1 cukier waniliowy,
- kakao
Sposób wykonania:
- Wrzucamy pół kostki tłuszczu.
- Dodajemy 1/2 szklanki cukru.
- Wsypujemy cały cukier waniliowy.
- Dodajemy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Dorzucamy 1/2 łyżeczki sody.
- Całość ugniatamy.
- Dodajemy 1,5 szklanki mąki.
- Wsypujemy 1/2 szklanki wiórków.
- Dodajemy kakao.
- Zagniatamy i wkładamy na ok. 30 min do lodówki.
- Wykrawamy ciasteczka foremkami.
- Pieczemy 10-15 min w 175 st.
Smacznego !
W skladnikach widze cukier wanilinowy, a w opisie waniliowy - to jak to w koncu jest? :)
OdpowiedzUsuńJa widzę w obu przypadkach - cukier waniliowy ;)
Usuńna opakowaniu cukru faktycznie jest napisane wanilinowy:) ale jest to po prostu zamiennik cukru waniliowego.
UsuńFaktycznie, ja myślałam, że ja się gdzieś przejęzyczyłam ;)
UsuńSchrupalabym takie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam ;)
UsuńPrzepis wygląda na prosty, więc pewnie kiedyś spróbuję.
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;)
Usuń