21 grudnia 2012

Świąteczna pieczona karkówka podlewana winem i z suszonymi pomidorami.

Pieczona karkówka podlewana winem z suszonymi grzybami i pomidorami doskonale nadaje się na święta ;)


Potrzebne składniki:
  • Karkówka,
  • majeranek,
  • marchew,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • cebula,
  • seler,
  • suszone grzyby,
  • czosnek,
  • pieczarki,
  • liść laurowy,
  • wino,
  • suszone pomidory,
  • rozmaryn,
  • ziele angielskie 

Sposób wykonania:
  1. Karkówkę nacieramy solą, pieprzem, majeranką.
  2. Nacinamy karkówkę i wciskamy czosnek.
  3. Zawijamy w folię i kładziemy na dobę do lodówki.
  4. Przygotowywujemy następnego dnia rozmaryn, suszone pomidory, grzyby, liść laurowy, marchew, pieczarki, cebulę, ziele angielskie
  5. Przesmażamy na oleju cebulę z pieczarkami.
  6. Dodajemy marchew, suszone śliwki, pomidory, seler.
  7. Całość przesmażamy.
  8. Karkówkę obsmażamy wkoło.
  9. Dodajemy do warzyw.
  10. Patelnię od smażenia zalewamy wodą.
  11. Dodajemy do garnka.
  12. Gotujemy do miękkości.
  13. Kroimy.
Smacznego !

2 komentarze: