3 kwietnia 2013

Pyszne żeberka duszone w kiszonej kapuście.

Przeglądając Internet natknęłam się na ten przepis i postanowiłam go wykorzystać na Wielkanoc.

Żeberka duszone w kiszonej kapuście.

Potrzebne składniki:
  • 600 g żeberek,
  • 600 g kapusty kiszonej,  
  • pieprz ziołowy ,
  • cebula,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • zioła prowansalskie,
  • bazylia,
  • majeranek ,
  • 200 ml bulionu 

Sposób wykonania:
  1. Żeberka nacieramy mocno pieprzem ziołowym.
  2. Nacieramy też majerankiem, ziołami prowansalskimi, bazylią.
  3. Cebulę kroimy w piórka.
  4. Kapustę odduszamy, kroimy.
  5. Dodajemy angielskie ziele, laurowy liść i cebulę. 
  6. Układamy warstwę kapusty.
  7. Na kapustę kładziemy przyprawione żeberka.
  8. Nakrywamy warstwą kapusty z cebulą.
  9. Gotujemy na bardzo małym gazie.
  10. Po 30 min. przewracamy żeberka i dolewamy resztę wywaru, nakrywamy ponownie kapustą.
  11. Gotujemy do miękkości.
  12. W razie wygotowania dodajemy trochę wody. 
Smacznego!


10 komentarzy: