14 maja 2013

Kruszon z wiśniami i czereśniami z nalewki.

Kruszon to jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Dlatego nie zdążyłam nawet uchwycić kawałka ;/ 

Potrzebne składniki:
  • Wiśnie,czereśnie z nalewki,
  • cukier wanilinowy,
  • 2 łyżki kakao,
  • 6 jajek,
  • kostka margaryny,
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • aromat,
  • budyń malinowy 

Sposób wykonania:
  1. Kostkę margaryny wrzucamy do miski, dodajemy 3 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki.
  2. Dorzucamy 6 żółtek.
  3. Białka oddzielamy.
  4. Dodajemy cukier waniliowy i 3 łyżki cukru.
  5. Zagniatamy ciasto.
  6. Dzielimy na 3 kule.
  7. Jedną mieszamy z 2 łyżkami kakao.
  8. Wkładamy wszystkie do lodówki w folii spożywczej na 2 h. 
  9. Jedną kulę kruszymy na wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierze blasze.
  10. Następnie dajemy warstwę kakaową.
  11. Nakładamy wiśnie i czereśnie z nalewki.
  12. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  13. Dodajemy budyń malinowy. 
  14. Wylewamy na ciasto.
  15. Dajemy ostatnią białą warstwę. 
  16. Pieczemy ok. 40 min. w 170 st.
  17. Posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego !

16 komentarzy: