Kruszon to jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Dlatego nie zdążyłam nawet uchwycić kawałka ;/
- Wiśnie,czereśnie z nalewki,
- cukier wanilinowy,
- 2 łyżki kakao,
- 6 jajek,
- kostka margaryny,
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżki śmietany,
- 2łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru,
- aromat,
- budyń malinowy
- Kostkę margaryny wrzucamy do miski, dodajemy 3 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki.
- Dorzucamy 6 żółtek.
- Białka oddzielamy.
- Dodajemy cukier waniliowy i 3 łyżki cukru.
- Zagniatamy ciasto.
- Dzielimy na 3 kule.
- Jedną mieszamy z 2 łyżkami kakao.
- Wkładamy wszystkie do lodówki w folii spożywczej na 2 h.
- Jedną kulę kruszymy na wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierze blasze.
- Następnie dajemy warstwę kakaową.
- Nakładamy wiśnie i czereśnie z nalewki.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Dodajemy budyń malinowy.
- Wylewamy na ciasto.
- Dajemy ostatnią białą warstwę.
- Pieczemy ok. 40 min. w 170 st.
- Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Om om om... zjadłabym
OdpowiedzUsuńNie dziwię się:)
UsuńMagia ! Wygląda cudnie !
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPrzepyszny taki placek:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
Usuńo rany, niebo w gębie:D
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńAle nazwa, nie spotkałam się z takim ciastem. Bardzo podobne do pleśniaka:)
OdpowiedzUsuńNo podobne:)
UsuńKruszon u Kruszynki:)) ciasto super, nie jadlam takiej wersji z wisniami, na pewno wykorzystam przepis bo mam duzo wisni :)
OdpowiedzUsuńFajnie:)
UsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńwygląda zachęcająco, dobry pomysł na ciasto:)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuń