środa, 24 lipca 2013

Tort na biszkopcie z masą, galaretką i owocami.

Tort zawsze w cenie. Wiadomo na takie upały z masami niekoniecznie, ale jak się ochłodzi będzie w sam raz do zrobienia;)


Potrzebne składniki:
  • 10 jajek,
  • szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki kartoflanki , 
  • cukier waniliowy,
  • margaryna ,
  • bułka tarta,
  • 1 galaretka truskawkowa, 
  • jagoda kamczacka,
  • poziomki,
  • 2 łyżki kakao, 
  • woda,
  • cukier

Sposób wykonania:
  1. Wbijamy 6 jajek. Dodajemy cukier waniliowy. Dodajemy szklankę cukru. Ubijamy na ciepło.
  2. Dodajemy 1,5 szklanki kartoflanki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Rozprowadzamy na wolnych obrotach.
  3. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
  4. Pieczemy 45 min. w 150 st.
  5. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody. We wrzątku rozpuszczamy delikatnie galaretkę truskawkową. Zostawiamy do wystygnięcia, a zaś w lodówce do prawie całkowitego stężenia.
  6. Kostkę masła 82% wrzucamy do miski.
  7. Dodajemy 250 g masła roślinnego 82 % tłuszczu.
  8. Całość rozcieramy.
  9. Do garnka wbijamy 4 jajka. Dodajemy cukier waniliowy, 4 łyżki cukru.  Całość ubijamy.
  10. Dodajemy po trochu do tłuszczu. Ciągle mieszamy. Zostawiamy w chłodnym miejscu.
  11. Zagotowujemy szklankę wody.Dodajemy łyżkę cukru. Studzimy. 
  12. Biszkopt wyjmujemy z pieca. Obracamy. Kroimy, przeciągając nitką.Kładziemy 1 płat tortu. Nakrapiamy wodą z cukrem i spirytusem. Dodajemy 2-3 łyżki spirytusu.  
  13. Do połowy masy dodajemy kakao.Mieszamy. Nakładamy na nakropiony płat. 
  14. Rozsmarowujemy.Nakładamy kolejny płat. Skrapiamy wodą ze spirytusem.
  15. Nakładamy białą masę. Rozprowadzamy.Nakładamy na 2 poziom tortu.
  16. Następny płat smarujemy i nakładamy kremem na wiśnie.
  17. Nakrapiamy, nakładamy kakaową masę.
  18. Rozsmarywujemy.Nakładamy ostatni płat.
  19. Nakrapiamy i smarujemy białą masą.Boki również smarujemy.
  20. Różyczkami ozdabiamy pole. Wlewamy galaretkę.  Wkładamy jagodę kamczacką i poziomki.
  21. Dekorujemy cały tort.

Smacznego !

22 komentarze:

  1. Kochana, powiedz mi jak Ty to robisz, pieczesz, gotujesz, smażysz tyle wspaniałości, a masz taką ładną figurę?

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie:) super pomysł:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Roboty przy nim sporo, ale za to efekt niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ pięknie wyszedł ci ten torcik:) śliczniutki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wręcz wyśmienicie, ślinka leci od samego patrzenia na zdjęcia, taki torcik długo by nie wytrzymał w mojej obecności ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, mniam, mniam! Mam straszną ochotę na ten tort. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo efektownie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń