sobota, 24 sierpnia 2013

Drożdżówki z czereśniami.

Drożdżówki, czy też wielkopolsko-poznańskie szneki zawsze są przepyszne. Tym razem wersja z czereśniami ;)

Potrzebne składniki:
  • 1 kg mąki,
  • 4 zółtka,
  • 1 białko,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 3 łyżki oleju ( ja użyłam olej ryżowy ), 
  • 2 szklanki mleka, 
  • 1/2 kostki tłuszczu,
  • czereśnie,
  • 10 dag drożdży

Sposób wykonania:
  1. Wykonujemy ciasto drożdżowe z przepisu podstawowego - klik.
  2. Bierzemy 2 łyżki ciasta, rozwałkowujemy.
  3. Zawijamy naokoło, jak muszlę ślimaka.
  4. Smarujemy białkiem.
  5. Kładziemy czereśnie. Posypujemy kruszonką (tyle ile cukru i tłuszczu tyle dajemy mąki , w tym 1 łyżkę kartoflanki i wyrabiamy).
  6. Pieczemy ok. 15 min. w 200 st.
  7. Możemy polukrować lukrem królewskim - klik
Smacznego !

16 komentarzy:

  1. Drożdżówki w prawie każdym wydaniu są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co daje dodanie kartoflanki do kruszonki? Wpływa na jej kruchość?
    Zawszę używam tylko mąki pszennej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam Twoje pytania :* Nie wiem czemu właściwie, mama zawsze daje trochę to ja też ;)

      Usuń
  3. nie jestem fanką drożdżówek, praktycznie ich nie jadam, ale mój A. byłby zachwycony;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak domowe drożdżówki <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne są ;) Niestety na blox nie mogę komentować :(

      Usuń
  5. chcę je ! uwielbiam drożdżówki !

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm zjadłabym taką bułeczkę :> Pozdrawiam i zapraszam do siebie na muffinki z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojj, zjadłabym taką drożdżóweczkę. Mniam, mniam:))

    OdpowiedzUsuń