25 sierpnia 2013

Mus czekoladowy z frużeliną wiśniową.

Wiecie co, muszę się przyznać, że trochę się bałam zrobić mus czekoladowy. Jednak jakoś się przemogłam, dodałam frużelinę wiśniową i wyszło idealnie ;)


Potrzebne składniki:
  • 500 g śmietany kremówki 30 %
  • mały jogurt naturalny
  • 3 łyżki żelatyny
  • czekolada mleczna
  • wiśniowa frużelina

Sposób wykonania:
  1. 500 g śmietany 30 % ubijamy na sztywno. W odrobinie wody rozpuszczamy tabliczkę czekolady. Zostawiamy do wystygnięcia.
  2. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy na ok. 10 min, gotujemy. Dodajemy do zimnej czekolady, którą łączymy ze śmietaną. Wlewamy do naczyń i wkładamy do lodówki na 2-3 h.
  3. Następnie, jeżeli mamy schłodzoną wiśniową frużelinę wkładamy ją do garnka z odrobiną wody i rozpuszczamy. Nakładamy luźną na mus czekoladowy i wkładamy do lodówki na ok. 2 h.


Smacznego !

8 komentarzy: