14 stycznia 2014

Ciasto jeż (krok po kroku).

Tego jeża wykonała moja Mama, wyszedł bardzo smakowity. Zaletą jest opisanie jego wykonania krok po kroku. 

Ciasto jeż
Potrzebne składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej, w tym 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • cukier waniliowy
  • słoik drążonych wiśni
  • 1 małe masło roślinne MR
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 czubate łyżki kakao
  • aromat migdałowy
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 100 g płatków w migdałach
  • spirytus
  • woda
  • cukier

Sposób wykonania:
  1. Białka ubijamy na sztywno z wodą. Ciągle ubijając dodajemy cukier i powoli żółtka. Na koniec mąki, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.
  2. Pieczemy ok. 30 min. w 160 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
  3. Przygotowujemy krem. 1 małe masło roślinne MR ucieramy z 1/3 szklanki cukru, dodajemy po trochu kwaśnej śmietany. Pod koniec dodajemy 2 łyżki kakao i aromat migdałowy.
  4. Przekrawamy biszkopt na 3 części poziomo. Z każdej wykrawamy z boku krążki.

5. Powstają 3 jajowate biszkopty i 6 krążków. 


6. Szklankę wody, łyżkę cukru zagotowujemy.Po ostygnięciu dodajemy 3 łyżki spirytusu. Nakrapiamy każdy płat.

7. Kładziemy pierwszy biszkopt, smarujemy masą kakaową, nakładamy 2 biszkopt, smarujemy masą i przyklejamy po boku po jednym krążku ( nadmiar ciasta obcinamy ).


8. Smarujemy boczne krążki masą i przyklejamy krążki jeszcze 2 razy. 


9. Drążone wiśnie odcedzamy, nakładamy do środka. W 2 szklankach wody zagotowujemy 2 galaretki wiśniowe. Prawie tężejące nakładamy na wiśnie. Wkładamy do lodówki do stężenia.


10. Nakładamy ostatni owalny blat. Z okruszków od okręgów i masy formujemy pyszczek jeża. Całość smarujemy resztą masy. 


11. Utykamy płatki migdałowe.


Smacznego !

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.



47 komentarzy:

  1. Ale bomba! :))))
    Pysznie wygląda! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale. Aż mi slinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaa, jak ja dawno nie widziałam tego słodkiego stwora! :D Kojarzy mi się z weselami, kiedyś pamiętam były na nich obowiązkowo, nieważne gdzie i do kogo się poszło :P

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, już wiem po kim masz taki talent :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, tylko taki pracochłonny chyba. Kiedy? ;(

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny jeżyk. Trochę pracy, ale warto. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. x czasu się za niego zabieram:P ciągle odkładam, podobnie jak parę innych rzeczy:P ale Twój wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj moje córki byłyby zachwycone :) Świetny pomysł i dzięki za zdjęcia krok po kroku.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis,na pewno zrobię,zwłaszcza,że mam do tego jeża sentyment,moja Babcia robiła takiego jeża,niestety Babci już z nami nie ma,a nikt nie zapisał przepisu, skorzystam z Twojego,gdyż było to takie sam ciasto,różniło się tylko tym,że zamiast płatków migdałowych jako kolce wtykała pestki słonecznika,cudny,na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, też fajny pomysł z tym słonecznikiem. Ja też muszę gdzieś spisać przepisy mojej Bu.

      Usuń
    2. Jak nie było słonecznika to wkładaliśmy pestki dyni i jako dzieci mieliśmy przy tym masę zabawy.

      Usuń
  10. ale bajer! bombowy:D aż się uśmiechnęłam na jego widok:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialny!!! W sam raz na tort urodzinowy dla dziecka!;]

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż żal jeść. Chociaż... Hmmm... chyba jednak nie miałabym skrupułów. :D

    OdpowiedzUsuń