13 marca 2014

Smaczny i niedrogi obiad.

Często zdarza nam się tak, że mamy ochotę na smaczny obiad, ale wszystkie pomysły już nam się wyczerpały. Jako miłośniczka makaronów mam dziś dla Was pomysł na smaczny i niedrogi obiad. Makaron można przygotować z ulubionym farszem, a i tak zawsze będzie pyszny ;)

Potrzebne składniki:
  • 50 rurek makaronu Rigatoni
  • 1 średni brokuł
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól, pieprz, papryka ostra do smaku
  • 1 serek topiony z szynką mały
  • trochę mleka/śmietany
  • 20 dag sera żółtego w całości
  • cebula, por
  • 20-25 dag pieczarek
  • masło

Sposób wykonania:
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Przelewamy zimną wodą.
  2. W tym czasie gotujemy różyczki brokuła prawie do miękkości,ale nie rozgotowujemy. 
  3. Na maśle przesmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy starte pieczarki, następnie solimy, pieprzymy, dorzucamy ostrej papryki do smaku. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy odrobinę śmietany/mleka i czekamy aż się wszystko połączy. Dodajemy ugotowany brokuł, rozduszamy, dodajemy odcedzoną kukurydzę. Przekładamy do miski i zostawiamy do wystygnięcia.
  4. Faszerujemy ugotowany makaron przygotowanym farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym żółtym serem. 
  5. Zapiekamy ok. ok. 15-20 min. w 180 st.
Smacznego !

24 komentarze:

  1. smaczny pomysł, lubi takie obiady:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka pociekła. Tylko kukurydzę bym pominęła. Jakoś za nią nie przepadam. Dzięki za ciekawą inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda i brzmi dobrze, choć mam pewne wątpliwości co by wyszło, gdybym sam spróbował to przyrządzić. Boje się ryzykować, najwyżej podrzucę pomysł siostrze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martyna sama robiła i jej wyszło, więc Tobie też na pewno się uda ;)

      Usuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na farsz. Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Jak już Tobie smakował to naprawdę musiał być dobry :D

      Usuń
  6. ale co z tym serkiem topionym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, nie zauważyłam, że nie napisałam.
      Serek topiony kroimy na drobne kawałki i dodajemy odrobinę mleka/śmietany do pieczarek.

      Usuń
  7. Mniam, uwielbiam gdy w daniu są brokuły;]

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie makarony i aż się pośliniłam:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis! Zapisałam i na pewno zrobię

    OdpowiedzUsuń
  10. takie nadziane i zapiekane rurki bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis. Danie przemyślane do tego wygląda apetycznie i pewnie również tak smakuje. Musimy wprowadzić to do naszej oferty lunchowej. Dziękujemy za pomysł.

    OdpowiedzUsuń