21 lipca 2014

Dżem morelowy.

Nie ma nic pyszniejszego, niż morele. No może tylko dżem morelowy.


Potrzebne składniki:
  • 1,8 kg moreli bez pestek
  • 2 konfiturexy
  • 0,7 kg cukru


Sposób wykonania:
  1. Morele starannie myjemy, kroimy na małe kawałki. Wsypujemy do garnka, mieszamy dokładnie z Konfiturexem, gotujemy. Wsypujemy następnie cukier, mieszamy. Całość gotujemy minutę. 
  2. Wyłączamy i mieszamy jeszcze przez minutę.
  3. Słoiki myjemy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gorący dżem nalewamy do gorących słoików. Zamykamy szczelnie, odwracamy do góry dnem. Możemy przykryć ręcznikiem, zostawiamy na kilka godzin.
Smacznego !


22 komentarze:

  1. Dżemu morelowego chyba jeszcze nie jadłam :)) ale na pewno by mi smakował ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. moje smaki! równie uwielbiam morele :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Też dawno nie jadłam ale nie widziałam jeszcze moreli w sklepie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeju jak ja go lubię:) aż ci zazdroszczę;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zacząć robić słoiki... Bo domowe najpyszniejsze :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja na razie truskawkowy popełniłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm uwielbiam dżem morelowy. Narobiłaś mi na Niego ochoty. :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie musisz się za nim rozejrzeć, koniecznie.

      Usuń
  8. Może i ja zrobię, dołączyłby do truskawkowych kumpli w spiżarni.

    OdpowiedzUsuń