25 października 2014

Ciasto z białek.

Przepis pochodzi stąd, jednak lekko go zmodyfikowałam. Ciasto wyszło bardzo dobre!

Potrzebne składniki:
  • 3/4 kostki masła
  • 6 białek
  • niecała szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • sok z pigwowca
  • masło do formy


Sposób wykonania:
  1. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do wystygnięcia.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powolutku cukier. Wlewamy przestudzone masło i sok z pigwowca. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
  3. Czekoladę kroimy w małą kosteczkę. Dodajemy do ciasta. Mieszamy.
  4. Keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy ok. 50 min w 180 st.
Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Ciasto łatwe w przygotowaniu to coś dla mnie. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam:) smaczne, lekkie i puszyste!

    OdpowiedzUsuń
  3. Łatwe i pysznie wyglądające ciasto :)
    Może uda mi się zrobić takie ciacho na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy, ale to nigdy nie zabrałam się jeszcze za ciasto a'la beza...zawsze wydawało mi się mega trudne!

    OdpowiedzUsuń