Witajcie :) Dzisiaj postanowiłam pierwszy raz w życiu zrobić zapiekankę ryżową :) Jak wiadomo pierwszy raz najgorszy, ale muszę szczerze przyznać, że wyszła mi przepyszna ! Polecam !
- 500g ryżu,
- 25 dag sera,
- puszka kukurydzy,
- 30 dag pieczarek,
- 40 dag boczku parzonego,
- 4 szklanki wody,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- ostra papryka,
- cebula
Sposób przygotowania:
- Ryż wrzucamy do garnka.
- Dolewamy wodę.
- Dajemy łyżkę masła, aby ryż się nie kleił.
- Pieczarki myjemy, trzemy na tarce.
- Boczek parzony trzemy na tarce na dużych oczkach.
- Pieczarki z boczkiem i pokrojoną cebulą smażymy na oleju.
- Solimy i pieprzymy do smaku.
- Dodajemy zioła prowansalskie, ostrą paprykę.
- Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła.
- Odcedzamy kukurydzę.
- 1/2 ryżu nakładamy do naczynia żaroodpornego.
- Dodajemy warstwę pieczarkowo-boczkowo-cebulkową.
- Wysypujemy kukurydzę.
- Wykładamy resztę ryżu.
- Posypujemy startym żółtym serem.
- Pieczemy w temperaturze 200st 15 minut górę i dół i 5 minut samą górę, aby ser się roztopił.
Smacznego !
Mmm i na pewno zrobię w weekend:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuńniebanalne połączenie, pycha! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńkurczę ale zrobiłam się głodna! poproszę o 1 porcję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :)
Usuń