Wzorując się na przepisie na babkę włoską postanowiłam przygotować ciasto z malinami i galaretką. Powiem Wam, że zniknęło w mgnieniu oka ;)
Potrzebne składniki:- 1 kostka tłuszczu miękkiego
 - 1 szklanka cukru
 - 6 jajek
 - 2 szklanki mąki krupczatki
 - 6 łyżek oleju ( ja użyłam olej ryżowy )
 - 6 łyżek kartoflanki
 - 2 łyżki octu/cytryny ( ja użyłam Limmi cytrynkę )
 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 - maliny - ja dałam czarne i czerwone
 - 3 galaretki malinowe
 
Sposób wykonania:
- Kostkę masła ucieramy ze szklanką cukru.
 - Dodajemy 6 żółtek.
 - Dosypujemy 2 szklanki mąki krupczatki, 6 łyżek kartoflanki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
 - Dodajemy 2 łyżki cytryny i 6 łyżek oleju.
 - Mieszamy.
 - Białka ubijamy na sztywno.
 - Dodajemy do ciasta. Mieszamy.
 - Pieczemy ok. 40 min. w 180 st. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
 - Przygotowujemy w 5 szklankach wody 3 galaretki malinowe.
 - Wstawiamy do lodówki do prawie całkowitego stężenia.
 - Dodajemy maliny, po miseczce każdego rodzaju.
 - Mieszamy.
 - Ciasto ,,obudowujemy" tekturkami, żeby nam galaretka nie wyleciała.
 - Wylewamy galaretkę z owocami na ciasto.
 - Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
 


musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńJest:)
Usuńmniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuńjuz się wpraszam na kawałeczek:) bomba!
OdpowiedzUsuńZapraszam:)
UsuńJak to ciasto tak smakuje jak wygląda to ja też się wpraszam ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam:)
UsuńBardzo smaczne wyszło:)
OdpowiedzUsuńCieszę się,że smakowało:)
Usuń