Uwielbiam ciasto drożdżowe, tym bardziej z pianką z białek ;) Dodatkowe połączenie rabarbaru z wiśniami wyszło rewelacyjne !
Potrzebne składniki ( na dużą blachę lub 2 małe ):
- 1 kg mąki,
 - 4 zółtka,
 - 4 białka ( 1 do ciasta, 3 do ubicia )
 - szczypta soli,
 - 3/4 szklanki cukru,
 - 2 cukry waniliowe,
 - 3 łyżki oleju,
 - 2 szklanki mleka,
 - 1/2 kostki tłuszczu,
 - 10 dag drożdży
 - rabarbar
 - słoik drążonych lub świeżych wiśni
 - wiórki kokosowe
 - 1 białko, cukier puder, ew. sok z cytryny na lukier królewski
 
Sposób wykonania :
- Zagniatamy ciasto drożdżowe z przepisu - klik.
 - Wykładamy na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem.
 - Następnie ubijamy pozostałe 3 białka na sztywno z łyżką kartoflanki.
 - Pianę wylewamy na ciasto.
 - Układamy pocięty w kostkę rabarbar, który mieszamy z cukrem.
 - Następnie wiśnie.
 - Zagniatamy kruszonkę - tyle ile mąki tyle tłuszczu i cukru.
 - Pieczemy ok. 30 min. w 200 st.
 - Możemy polukrować lukrem królewskim - klik.
 
Smacznego !

Narobiłaś mi ochoty na takie ciacho.
OdpowiedzUsuńNie dziwię się:)
UsuńTo musi być przepyszne:)) Do wypróbowania:))
OdpowiedzUsuńSmaczne wyszło:)
UsuńHej zostałaś nominowana do The Versatile Blogger Award, zapraszam do zabawy :)
OdpowiedzUsuńOk:)
Usuńwspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńBardzo dobre takie ciasto:)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
UsuńUwielbiam Twoje przepisy !
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńkwaśne owoce kocham!:D
OdpowiedzUsuńWspaniale:)
Usuń