środa, 10 lipca 2013

Młoda kapusta z piersią z kurczaka, pieczarkami, boczkiem parzonym, przecierem pomidorowym oraz pomidorami w kawałkach.

W sumie to nie bardzo wiedziałam, jak mam nazwać to danie. Bo to jakby oszukany bigos, ale nie do końca. Ale czy nazwa jest najważniejsza? Ważne, że znika wgnieniu oka ;)


Potrzebne składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 15 dkg pieczarek
  • 15 dkg boczku parzonego
  • szklanka przecieru pomidorowego ( ja użyłam Valfruta passata )
  • 1/2 puszki pomidorów w kawałkach ( ja dodałam Valfruta krojone pomidory ) 
  • sól i pieprz do smaku
  • 2,3 młode kapusty
  • oliwa z oliwek do smażenia ( ja użyłam Olitalia extra vergine )

Sposób wykonania:
  1. Na patelni lub w odpowiednim garnku przesmażamy na oliwie z oliwek pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.
  2. Następnie przerzucamy mięso do dużego garnka, gdzie dusimy.
  3. W tym czasie smażymy pokrojone pieczarki z boczkiem parzonym.
  4. Wszystkie składniki łączymy. Doprawiamy do smaku.
  5. Dusimy.
  6. Dodajemy poszatkowaną kapustę.
  7. Przez chwilę gotujemy.
  8. Dodajemy 1 szklankę przecieru pomiorowego oraz 1/2 puszki pomidorów w kawałkach ( można dać więcej przecieru).
  9. Opcjonalnie dodajemy nieco wody.
  10. Mieszamy, gotując przez 1,5 - 2 h aż do miękkości.
Smacznego !



14 komentarzy: