W sumie to nie bardzo wiedziałam, jak mam nazwać to danie. Bo to jakby oszukany bigos, ale nie do końca. Ale czy nazwa jest najważniejsza? Ważne, że znika wgnieniu oka ;)
Potrzebne składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 15 dkg pieczarek
- 15 dkg boczku parzonego
- szklanka przecieru pomidorowego ( ja użyłam Valfruta passata )
- 1/2 puszki pomidorów w kawałkach ( ja dodałam Valfruta krojone pomidory )
- sól i pieprz do smaku
- 2,3 młode kapusty
- oliwa z oliwek do smażenia ( ja użyłam Olitalia extra vergine )
Sposób wykonania:
- Na patelni lub w odpowiednim garnku przesmażamy na oliwie z oliwek pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.
- Następnie przerzucamy mięso do dużego garnka, gdzie dusimy.
- W tym czasie smażymy pokrojone pieczarki z boczkiem parzonym.
- Wszystkie składniki łączymy. Doprawiamy do smaku.
- Dusimy.
- Dodajemy poszatkowaną kapustę.
- Przez chwilę gotujemy.
- Dodajemy 1 szklankę przecieru pomiorowego oraz 1/2 puszki pomidorów w kawałkach ( można dać więcej przecieru).
- Opcjonalnie dodajemy nieco wody.
- Mieszamy, gotując przez 1,5 - 2 h aż do miękkości.
Zrobiłam dziś na kolację sałatkę z brokułami. Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńWspaniale:)
Usuńtaki oszukany bigos to i u mnie często się pojawia:0
OdpowiedzUsuńFajnie:)
UsuńPysznie sie zapowiada:)
OdpowiedzUsuńTakie jest:)
UsuńZapowiada się smacznie no i zdrowo!! ;) Podstawa!!! Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
UsuńMoże być dobre, nawet bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńJest:)
UsuńZapowiada się bardzo smacznie. Aż zgłodniałam ;-)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się:)
UsuńPrzepyszna kapustka:)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuń